Mosae Forum-September-eighty8things-LR-74.jpg
Mosae Forum

Let's meet up!
See you in
Mosae Forum.

Mosae Forum is een sfeervol winkelgebied in hartje Maastricht. Een plek waar eeuwenoude historie en moderne architectuur elkaar ontmoeten tussen Markt en Maas. 

Over Mosae Forum

Mosae Forum is een sfeervol multifunctioneel winkelgebied met bijzondere architectuur in hartje Maastricht. De naam Mosae Forum verwijst naar het Romeinse verleden van Maastricht. Mosa is de Latijnse naam voor de rivier de Maas en het Latijns woord forum staat voor een centraal plein of marktplaats. Mosae Forum bestaat grotendeels uit het winkelcentrum met horeca, winkels en een versmarkt in het souterrain, maar ook uit de grote ondergrondse parkeergarage met 1.150 parkeerplaatsen, luxe appartementen en stadswoningen, het stadskantoor van de gemeente Maastricht en een gezondheidscluster.

Mosae Forum-September-eighty8things-LR-34.jpg

Bouwgeschiedenis

De realisatie van Mosae Forum, voorheen ook Markt-Maasproject genoemd, was een ingrijpend herstructureringsproject in het hart van de Maastrichtse binnenstad. De plannen voor het gebied gaan terug tot begin jaren 90 van de vorige eeuw. De gemeentekantoren waren aan grondige renovatie toe en de wens bestond om zowel de opening in de oostelijke Marktwand te sluiten als de verbinding van de stad en de Maasoevers tot stand te brengen. 

In eerste instantie was het de bedoeling dat alleen de Stadhuisstraat met het Stadskantoor en het kantoor van Provinciale Waterstaat (beide uit ca. 1960) zouden worden gesloopt. Maar gaandeweg werd het project uitgebreid. Een aantal historische panden op de Markt en in de Hoenderstraat werden bij het plan betrokken. Ook de bovengrondse parkeergarage in de Gubbelstraat werd gesloopt om plaats te maken voor een plein met winkels, horeca en appartementen. Later werd aan de bouw van de Maasboulevardtunnel en de herinrichting van de Maaspromenade de restauratie van de 'tiende boog' van de Sint-Servaasbrug toegevoegd, waarmee de wandelroute langs de Maas onder die boog doorgetrokken kon worden. Tenslotte kregen de Markt en omliggende straten een grondige 'make-over', waarbij alle bovengrondse parkeerplaatsen werden opgeheven en het plein autovrij werd. 

Mosae Forum-augustus-eighty8things-LR-22.jpg

Het resultaat is een flinke uitbreiding van het kernwinkelgebied, een fraaie restyling van de Maasoevers en een eigentijdse werkomgeving voor de Maastrichtse gemeenteambtenaren. Daarnaast is plaats gemaakt voor diverse horecagelegenheden en een parkeergarage met 1150 parkeerplaatsen. Gecombineerd met ca. 25 luxe appartementen en stadswoningen en een uitstekend openbaar vervoer knooppunt. Mosae Forum werd op 26 september 2007 officieel geopend door kroonprins Willem-Alexander.

Mosae Forum-augustus-eighty8things-LR-15.jpg

Architectuur

De architecten van Mosae Forum zijn Jo Coenen en Bruno Albert. Coenen ontwierp het helderwitte Noordgebouw en het Gubbelstraat-complex, Albert ontwierp het nieuwe - lichtgrijze - Zuidgebouw. De gebouwen van Coenen en Albert zijn verschillend, maar vormen toch, door stijl en materiaalkeuze, een eenheid. Beiden werken met aluminium, grijze natuursteen en glas, maar passen het anders toe. Albert koos voor een exterieur met glazen lamellen, waar Coenen voor uitgesproken aluminium koven koos. Het gebouwdeel van Coenen kent ronde vormen, waar Albert het strak en recht houdt.

Mosae Forum bestaat dus uit een noordelijk een zuidelijk deel, die met elkaar zijn verbonden door een glazen luchtbrug. Een ander bijzonder element vormt de paraplu-achtige overkapping van het atrium tussen de oude Markt-panden en de nieuwbouw. Waar het huidige logo van Mosae Forum op geïnspireerd is.

Volg ons op Facebook en Instagram