Van Maas-Markt tot Mosae Forum

Op 26 september 2007 werd winkelcentrum Mosae Forum officieel geopend door, toen nog, kroonprins Willem-Alexander. Een langverwachte mijlpaal. De eerste plannen werden namelijk al begin jaren 90 gemaakt. Deze omvatte meer dan alleen de bouw van het winkelcentrum. We blikken terug op het gehele proces.

Rijksdienst-voor-het-Cultureel-Erfgoed-Amersfoort-65.253.jpg
Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Amersfoort 65.253

Maas-Markt-Project

Wie kan zich de grote, grijze gemeentekantoren met de ontelbare raampjes aan de voet van de Wilhelminabrug nog herinneren? Ze werden in de jaren 60 gebouwd en konden na 30 jaar wel een opknapbeurt gebruiken. Tegelijkertijd bestond de wens om de Wilhelminabrug niet langer via de, nu verdwenen, Stadhuisstraat direct aan de Markt te koppelen. Deze brede straat met veel verkeer en grote kantoorgebouwen, was voor veel Maastrichtenaren een doorn in het oog. De ideeën voor het verleggen van de aanlanding van de Wilhelminabrug, het gedeeltelijk onder tunnelen van de Maasboulevard, de aanleg van een wandelpromenade en de bouw van een compleet woon-en winkelgebied, kwamen samen in het Maas-Markt-Project.

Uitbreiding project

Eigenlijk was het de bedoeling om alleen de Stadhuisstraat met het Stadskantoor en het kantoor van Provinciale Waterstaat te slopen. Gaandeweg werden de plannen toch uitgebreid. Historische panden op de Markt en in de Hoenderstraat werden bij het project betrokken. Daarnaast werd de bovengrondse parkeergarage in de Gubbelstraat afgebroken om plaats te maken voor een intiem plein met winkels, horeca en appartementen. Dit werd later Mosae Forum.

Historische ontdekking

Een leuk feitje is dat tijdens de werkzaamheden de ‘tiende boog’ van de Sint-Servaasbrug werd ontdekt. De restauratie van dit bijzondere object werd later aan de bouw van de Maasboulevardtunnel en de herinrichting van de Maaspromenade toegevoegd. De boog werd opgenomen in de wandelroute langs de Maas, waardoor deze een historisch tintje kreeg.

Nieuwe afrit

De V-vormige afrit die is aangesloten op de Maasboulevard zoals we die nu kennen, is ook tijdens de uitvoering van het Maas-Markt-Project gerealiseerd. Ooit lag hier de Stadhuisstraat met haar stadskantoren. Tegenwoordig maakt Mosae Forum met talloze winkels en een uitnodigend binnenplein onderdeel uit van het straatbeeld. Hiermee is de situatie, zoals die bestond vóór de bouw van de Wilhelminabrug, gedeeltelijk hersteld.

Laatste stap

De ‘make-over’ van de Markt en de omliggende straten vormde de laatste fase van het project. Alle bovengrondse parkeerplaatsen werden opgeheven waardoor het plein haar oude charme terugkreeg.

Mosae Forum

De bouw van Mosae Forum startte in 2002 en eindigde 5 jaar later. Het heeft even geduurd maar het resultaat mag er zijn. We hopen natuurlijk dat de bezoekers deze mening delen en dat we nog vele jaren winkelplezier mogen faciliteren.

Beleef het zelf!

Meer nieuws

Volg ons op Facebook en Instagram